Κυριακή 29 Μαΐου 2016

Ανακοίνωση για τα γεγονότα στις 28.5



Σχετικά με τα χθεσινά γεγονότα στο Αναγνωστήριο, επείδη η άγνοια και η παραπληροφόρηση επιτρέπει σε κάποιους να παίξουν  μικροπολιτικά  παιχνίδια, οφείλουμε σαν διοργανωτές του πάρτυ να διασαφηνίσουμε το τί έγινε. Χθες λοιπόν ,κατά τη διάρκεια του πάρτυ, ένα άτομο υπό την επήρρεια ουσιών, την ώρα του χορού,  τραυμάτισε μια κοπέλα εν άγνοια του και ελλείψει συνειδήσεως. Στη συνέχεια κρίναμε πως το άτομο αυτό έπρεπε να απομακρυνθεί από το χώρο με όσο τον δυνατόν πιο ήρεμο και ασφαλή τρόπο και για τις δυο πλευρές. Αντιλαμβανόμαστε και κατανοούμε την επικινδυνότητα της κατάστασης και το σοκ που υπέστη η κοπέλα και η οικογένειά της. Παρ΄όλα αυτά θεωρούμε οτι πρόκειται για μια κατάσταση που εμπλέκει δυο θύματα και όχι για μια περίπτωση θύτη-θύματος. Θέλουμε να τονίσουμε ότι δεν μιλάμε για κάποιον τραμπούκο αλλά για ένα θύμα της ίδιας του της κατάστασης. Ως Ε.Α.Α.Κ καταδικάζουμε τη χρήση ουσιών μαζί με ότι προέρχεται και καταλήγει σε αυτήν. Θεωρούμε όμως ,ως πολιτική δύναμη αλλα και ως γιατροί, τους χρήστες ουσιών ασθενείς και όχι εγκληματίες και είμαστε κατά της στοχοποίησης και της  περιθωριοποίησής  τους.
Για κάποιους αυτό το συμβάν θα μπορούσε να αποτελέσει την αφορμή που περιμένουν για κατάργηση του ασύλου, θέσπιση πανεπιστημιακής αστυνομίας και απομάκρυνση των φοιτητών απο  τους χώρους. Για εμάς η απάντηση και η λύση είναι μια : η αναβάθμιση του ασύλου. Ο μόνος τρόπος να διασφαλιστεί η καλή λειτουργία των πανεπιστημιακών χώρων και η ασφάλεια των φοιτητών είναι η ουσιαστική συμμετοχη και δραστηριοποιήση όλων των φοιτητών σε αυτούς. Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να παραιτηθούμε από  το δικαιώμα ενός χώρου πολιτικής-πολιτισμικής ζύμωσης των φοιτητών. Άλλωστε γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα ατυχές γεγονός που θα μπορούσε να συμβεί οπουδήποτε , είτε σε εξωτερικό χώρο ή σε κάποιο μαγαζί.
Σίγουρα απαιτούνται πολλά βήματα πρός αυτή την κατευθύνση. Για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους φοιτητές στη Διαχειριστική Συνέλευση του Αναγνωστηρίου την Τρίτη στις 21.00 , σε μια προσπάθεια ώστε κάθε φοιτητής και κάθε όμαδα που δραστηριοποιείται στο χώρο του Αναγνωστηρίου και αντιλαμβάνεται την ανάγκη υπάρξης ενός τέτοιου χώρου , να παλέψουμε να δώσουμε σε αυτό το εγχείρημα τα αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά που του πρέπουν.